Jagnięcina nie cieszy się w Polsce dużą popularnością, pomimo swoich wartości odżywczych, prozdrowotnych oraz smakowych. Ponadto jest lekkostrawna i dietetyczna, dlatego specjaliści bardzo często zalecają ją osobom z chorobami układu krążenia czy zaburzeniami odżywiania. Z kolei duża ilość tłuszczu śródmięśniowego zapewnia odpowiednią soczystość mięsa nawet przy intensywnej obróbce kulinarnej. Istnieje niemal niezliczona ilość przepisów wykorzystujących jagnięcinę w różnych postaciach. Jednak jak wykorzystać jagnięcinę w sposób bardziej nietypowy?
Ćevapčići bałkańskie
Ćevapčići jest typową potrawą kuchni bałkańskiej. W tym przypadku jagnięcina mielona jest owijana wokół wykałaczki i grillowana, a podawana najczęściej z paprykowym ajwarem bądź świeżymi warzywami i pitą. Warto podkreślić, że przyrządzenie ćevapčići jest łatwe i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- jagnięcina mielona 1 kg,
- woda 250 ml,
- sól 1 łyżka,
- czosnek 4 ząbki,
- chili mielone 0,5 łyżeczki,
- mięta 5 gałązek,
- papryka suszona 5 łyżek,
- kolendra 1 łyżeczka,
- pieprz 1 łyżeczka,
- kumin 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
- Usmażyć zioła i czosnek na patelni z niewielką ilością oleju.
- Do miski włożyć jagnięcinę i dodać usmażone przyprawy oraz pieprz, sól i posiekaną miętę, a całość zalać wodą.
- Mięso wyrabiać (najlepiej rękoma) do momentu, aż jego konsystencja będzie lekko ciągnąca.
- Jagnięcinę nakładać na podłużne wykałaczki na całej powierzchni.
- Usmażyć całość na grillu bądź patelni grillowej.
Podczas obróbki cieplnej mięso diametralnie zmniejsza swoją objętość, dlatego ważne jest wykorzystanie jak największej powierzchni wykałaczki. Jednocześnie należy pamiętać, aby warstwa jagnięciny nie była zbyt gruba.
Polędwiczki jagnięce z purée z topinambura
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, jest warzywem, które w zestawieniu z mięsem jagnięcym tworzy wspaniałą kompozycję smaków. Słodko-orzechowy smak czyni bowiem delikatne, kruche mięso polędwiczek bardziej wyrazistym.
Składniki:
- polędwiczki jagnięce 6 sztuk,
- 75 ml wody,
- 75 ml octu balsamicznego,
- mleko,
- oliwa,
- sól, pieprz i suszony czosnek,
- ser ricotta 3 łyżki,
- topinambur 0,5 kg.
Przygotowanie:
- Bulwy topinambura ugotować w osolonej wodzie, obrać i zblendować na gładką masę.
- Całość umieścić w garnku i gotować na bardzo małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości mleka (ok. 2 łyżki). Całość przyprawić solą i czosnkiem.
- Polędwiczki jagnięce wypłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami. Smażyć na oliwie do zarumienienia.
- Wyjąć polędwiczki i do powstałego sosu ze smażenia dolać wody oraz octu balsamicznego. Po zgęstnieniu dodać ser.
Tunezyjski gulasz jagnięcy
Dużym upodobaniem do jagnięciny charakteryzuje się również Tunezja. Kuchnia regionu północnoafrykańskiego oferuje wiele ciekawy, pikantnych przypraw, które dobrze komponują się z delikatnym smakiem tego mięsa.
Składniki:
- udziec jagnięcy bez kości 0,5 kg,
- olej roślinny 50 ml,
- granat 1 sztuka,
- ciecierzyca 150 g,
- pomidory pelati 1 puszka,
- bulion drobiowy 200 ml,
- cebula 2 sztuki,
- papryczka chili 1 sztuka,
- czosnek 1 ząbek,
- przyprawa harrisa 1 opakowanie,
- cynamon 1 łyżeczka,
- kminek 1 łyżeczka,
- kardamon 3 ziarna,
- kurkuma 1 łyżeczka,
- mięta 0,5 pęczka,
- kolendra 0,5 pęczka,
- ogórek 1 sztuka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Udziec jagnięcy bez kości pokroić w grubą kostkę, oprószyć przyprawą Harrisa i solą, a następnie odstawić na ok. 12 h w chłodne miejsce. Namoczyć ciecierzycę.
- Oddzielić pestki granatu, a z części wycisnąć sok i zredukować go, aż do otrzymania melasy. Ogórka przekroić, wydrążyć gniazda i posypać szczyptą soli.
- Podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodać jagnięcinę. Smażyć do całkowitego wyparowania wody.
- Dodać resztę przypraw (poza miętą i kolendrą) i wymieszać. Następnie dołożyć bulion, ciecierzycę, melasę z granatu oraz pomidory.
- Całość gotować pod przykryciem niecałe 1,5 h.
- Udekorować potrawę miętą, kolendrą, owocami granatu oraz ogórkiem.
Niezależnie od sposobu przyrządzenia i kraju pochodzenia konkretnej potrawy, jagnięcina jako główny składnik dania, cieszy się wysoką wartością odżywczą, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem.
0 Komentarzy