Rosnące zainteresowanie usługami cateringowymi sprawia, że właściciele firm, a wraz z nimi szefowie kuchni dwoją się i troją, aby wyróżnić swoje menu spośród konkurencyjnych ofert. Dbają oni nie tylko o to, aby proponowane przystawki, dania główne i desery były smaczne, ale również zgodne z aktualnymi trendami kulinarnymi. Czego można się spodziewać w cateringu w 2024 roku? Przedstawiamy 4 główne trendy.
Jakie trendy kulinarne zdominują catering w 2024 roku? Przegląd najważniejszych inspiracji
Zmieniające się upodobania kulinarne klientów, rosnące koszty energii i produktów spożywczych, a także niedobór pracowników to tylko niektóre z wyzwań, z którymi firmy cateringowe będą musiały zmierzyć się w nadchodzących miesiącach. Nie tylko odciskają one piętno na strategiach biznesowych firm zajmujących się obsługą kulinarną przyjęć, konferencji biznesowych i imprez masowych, ale również znajdują odzwierciedlenie w opracowywanych menu. Jakie trendy mają zdominować catering w 2024 r.?
1. Kuchnia roślinna
Mając na uwadze dobro planety i własne zdrowie, coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia produktów odzwierzęcych, takich jak mięso, nabiał, jaja czy też miód. Zmieniające się upodobania kulinarne konsumentów widać w cateringu jak na dłoni – z roku na rok rośnie bowiem liczba zamówień, w których dania wegańskie wiodą prym.
Roślinne przekąski i potrawy to prawdziwe bomby witaminowe i odżywcze, które nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek atrakcyjnie wyglądają. Warunek jest jeden – muszą być odpowiednio przygotowane. Głębi smaku dodają wegańskim daniom nie tylko przyprawy, ale również składniki z dużą zawartością umami, np. pomidory, grzyby shitake czy też glony.
2. Zero waste
Kuchnia zero waste to odpowiedź nie tylko na zmieniające się upodobania konsumentów, ale również rosnące ceny energii i produktów spożywczych, które sprawiają, że przygotowywanie dań jest coraz droższe. Zakłada ona takie wykorzystanie zakupionych składników, które do minimum ogranicza ilość odpadów.
W kuchni zero waste liczy się nie tylko umiejętne stosowanie produktów żywnościowych, ale również planowanie pracy. Profesjonaliści korzystają również z technik, takich jak marynowanie, kiszenie lub suszenie artykułów spożywczych, które wydłużają czas przydatności jedzenia i pozwalają wykorzystać żywność w innych daniach.
3. „Od pola do stołu”
To koncepcja, która pozwala zmniejszyć ślad węglowy przygotowywanych potraw, a jednocześnie zapewnia zdrową, ekologiczną i – co ważne – przystępną cenowo żywność. Zakłada ona wykorzystanie sezonowych, lokalnych składników, których droga „od pola do stołu” jest możliwie jak najkrótsza i które trafiają na stół w możliwie jak najmniej przetworzonej formie.
Realizacja koncepcji „od pola do stołu” w cateringu wymaga zaangażowania, a niejednokrotnie także odwagi. Oznacza bowiem konieczność poszukiwania lokalnych dostawców, którzy nie są nastawieni na masową produkcję żywności, ale również sezonowego zmieniania menu, co nie jest łatwe, zwłaszcza jeśli klienci firmy są już przyzwyczajeni do określonych potraw i smaków.
4. Kuchnia „bez”
Oznacza kuchnię wykluczeń, czyli – w zależności od indywidualnych preferencji klienta – bez glutenu, laktozy, cukru, kazeiny czy też alergenów. Jej popularność wynika przede wszystkim z faktu, że coraz więcej osób cierpi na nietolerancje pokarmowe. W efekcie nie może spożywać określonej żywności.
Dodatkowo część osób decyduje się wykluczenie pewnych produktów bez uzasadnienia medycznego. Nawet jeśli ma to pozytywny wpływ na masę ciała czy też samopoczucie, powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. To gwarancja, że rezygnacja z określonych produktów spożywczych nie wyrządzi szkody organizmowi.
Kuchnia roślinna, zero waste, „od pola do stołu” i „bez” to koncepcje kulinarne, które cieszą się sporą popularnością, a w 2024 roku mają wywrzeć jeszcze większy wpływ nie tylko na menu w restauracjach, ale również oferty cateringów. Warto jednak pamiętać, że nie wyczerpują wszystkich trendów kulinarnych, które będą rządzić w szeroko rozumianej branży gastronomicznej. Czeka nas zatem ciekawy kulinarnie rok.
źródło: Masters Catering
0 Komentarzy