Otwarcie lokalu gastronomicznego: restauracji czy kawiarni to poważne przedsięwzięcie, wymagające dopełnienia określonych formalności w oparciu o własną koncepcję zakresu działalności gospodarczej. Proces przygotowań jest długi i złożony z kilku etapów, a żadnego z nich nie można pominąć.
Przystosowanie lokalu do działalności gastronomicznej
Aby przystąpić do niezwykle ważnego etapu mającego największy wpływ na termin otwarcia działalności gastronomicznej, czyli przygotowania projektu technologicznego lokalu gastronomicznego należy odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań:
- Czy w lokalu będą serwowane dania odmrażane czy będą one przygotowywane na miejscu?
- Czy dania przygotowywane na miejscu będą gotowane z surowców czy z półproduktów?
- Czy w lokalu będzie serwowane mięso?
- Czy w lokalu będzie się kroiło warzywa czy kupowało już pokrojone?
- Czy do przygotowania potraw będzie używało się jajek?
- Czy w lokalu będą serwowane alkohole?
- Czy napoje gorące oraz dania będą podawane w szklanych naczyniach czy plastikowych, a może papierowych?
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego
Gdy znana jest już w pełni koncepcja lokalu można przystąpić do niezwykle ważnego i decydującego etapu, czyli do wykonania projektu technologicznego nowego lokalu gastronomicznego. Projekt technologiczny musi zostać wykonany jeszcze przed rozpoczęciem prac adaptacyjnych, których struktura będzie zależała właśnie od tego projektu. Projekt technologiczny, czyli koncepcja układu pomieszczeń, funkcjonalności przestrzeni i technicznego wyposażenia każdego z pomieszczeń wymaga wiedzy z technologii żywienia i wykonywany jest zawsze indywidualnie.
Na kształt projektu technologicznego ma wpływ powierzchnia lokalu, charakter jego działalności, aktualne prawo określające normy sanitarne, normy BHP oraz odpowiednie dla systemu HACCP. HACCP to System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, ukierunkowany na zapewnienie konsumentom bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Cechy projektu technologicznego lokalu gastronomicznego
Technolog przygotowujący projekt technologiczny musi na każdym etapie pracy współpracować z właścicielem nowego lokalu. Dzięki temu bezpośrednio u źródła otrzymuje on informacje o tym, w jaki sposób będzie funkcjonowało zaplecze gastronomiczne lokalu i może zaproponować optymalne rozwiązania dla przestrzennego rozplanowania całkowitej powierzchni oraz niezbędnego wyposażenia i podłączeń. Projekt technologiczny zawsze posiada dwie formy: opisową oraz rozrysowany plan sytuacyjny.
Część opisowa musi zawierać koncepcję założenia technologicznego, czyli wykaz wszystkich elementów wyposażenia, składowe do planu architektoniczno-budowlanego, zalecenia do projektu instalacji elektrycznej, wentylacyjnej, gazowej czy wodno-kanalizacyjnej. Część druga projektu to plan rozkładu poszczególnych pomieszczeń z uwzględnieniem procesu produkcji planowanych posiłków i to od zastosowania surowców po gotowe już produkty. W projekcie muszą się też znaleźć rysunki techniczne zawierające wytyczne, jakie należy uwzględnić w projekcie architektoniczno-budowlanym w obszarze projektu wszelkich systemów instalacji z dokładnie wskazanymi miejscami przyłączy determinowanymi rozstawieniem poszczególnych urządzeń gastronomicznych oraz innych sprzętów.
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego musi zostać zaakceptowany przez poszczególne służby Ppoż oraz BHP, a po ich otrzymaniu projekt stanie się podstawą do uzyskania zezwolenia na prowadzenie działalności gastronomicznej ze strony Inspekcji Sanitarnej.
Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna
0 Komentarzy